dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Placek drożdżowy z owocami

 

składniki: 
  • ½ kg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • ½ l mleka
  • 2 – 3 żółtka
  • 10 – 15 dkg cukru
  • sól
  • 10 dkg tłuszczu
  • skórka cytrynowa
  • wanilia
  • tłuszcz do formy
  • 70 dkg owoców (czereśni, wiśni, śliwek lub jabłek)
  • 5 dkg cukru – pudru
 
 
Mąkę przesiać do miski, ogrzać, zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 10 dkg mąki, mleka dodać tyle, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Zostawić przykryty w ciepłym miejscu, aby wyrósł. Szeroką, prostokątną blachę o 3 brzegach osmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wyłożyć do miski, dodać rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię, zarobić ciasto: wyrobić dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu stopiony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne. Obrać ciasto z boków miski, wyrównać powierzchnię, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wyłożyć je na blachę, końcami palców zanurzonymi w stopionym tłuszczu rozłożyć na całą blachę, powierzchnię dokładnie wyrównać, ułożyć w rzędach opłukane, osączone i bez pestek wiśnie lub czereśnie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut. Wyjąć, zsunąć przy pomocy szerokiego noża na stolnicę (przy braku odpowiedniego noża przekroić placek na 2 części w poprzek długości i dopiero zdejmować z blachy). Ostudzony placek oprószyć cukrem – pudrem, pokroić w kwadraty 2x6 cm.