dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Placek krucho – drożdżowy ze śliwkami lub morelami

         

   

     
ciasto:
  • ½ kg mąki krupczatki
  • 15 dkg cukru – pudru
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • skórka cytrynowa
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • 5 dkg drożdży
  • ⅛ l śmietany
  • wanilia
  • 75 dkg śliwek lub moreli
  • tłuszcz do blachy
 
lukier rumowy gotowany:
  • 15 dkg cukru
  • ¼ łyżki octu
  • 6 łyżek wody
  • 1 kieliszek rumu lub olejek rumowy
   
Szeroką, prostokątną blachę o trzech bokach posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Śliwki opłukać, powycierać czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem, przekroić owoce wzdłuż, tak aby dwie połówki trzymały się razem, powyjmować pestki. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać przesiany cukier, jaja, żółtka, dodać roztarte z cukrem drożdże, śmietanę, wanilię, skórkę cytrynową. Ciasto szybko zagnieść, jeśli jest zbyt gęste, dodać trochę śmietany. Wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm, włożyć na blachę, końcówkami palców wyrównać brzegi ciasta. Układać w rzędach śliwki skórką do ciasta. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
 
Przyrządzić lukier: cukier zalać wrzącą wodą, dodać ocet, ugotować syrop 2 stopnia „do nitki” (lukry gotowane). Syrop lekko schłodzić, ucierać drewnianą łyżką. Gdy zacznie bieleć, dodać rum, wymieszać, następnie używając pędzelka, skrapiając obficie, polukrować placek.
   
Zamiast śliwek można użyć moreli lub obranych jabłek. W tym samym cieście pokrojonym na kwadraty 10×10 można piec ćwiartki obranych jabłek (Jabłka w szlafrokach).