dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Placek kruchy z owocami

              
     

ciasto:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
 
     
              
     

   Przesiać mąkę, dodać do niej masło, posiekać nożem, wlać żółtka i dodać cukier puder. Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść. Pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu (lodówka) przez około 10 minut. Wywałkować blat o grubości 1 ½ cm i położyć na suchą blachę.

 

   Pokryć jednym gatunkiem owoców, bądź dwoma o kontrastującym z sobą smaku i kolorze jak truskawki i agrest.

 

   Owoce muszą być suche, a większe, jak śliwki, podzielone na połówki i pozbawione pestek. Placek wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 40 minut.

   Po upieczeniu pokroić placek na kwadraty, a wystudzone oprószyć cukrem pudrem.