dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Placek półkruchy z jabłkami

lub dżemem jabłkowym

 
     

ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 20 dkg tłuszczu
  • 2 jaja
  • 1 surowe żółtko
  • 15 dkg cukru pudru
  • 5 – 6 łyżek śmietany
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 2 dkg masła do smarowania formy

nadzienie z jabłek:

  • 1 kg kwaskowatych jabłek (antonówka, reneta)
  • cynamon lub skórka pomarańczowa
  • wanilia

dżem z jabłek:

  • 1 kg kwaskowatych jabłek (antonówka, reneta)
  • 20 – 30 dkg cukru
  • 5 dkg skórki pomarańczowej
  • skórka cytrynowa
  • wanilia
  • 3 dkg cukru pudru do posypania
   
Ciasto przyrządzić zgodnie z przepisem „Placek półkruchy z marmoladą”. Połowę ciasta wywałkować w formie prostokąta, nakłuć i podpiec. Jabłka umyć, obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem.

Masę jabłkową równo rozłożyć na placku, przykryć resztą wywałkowanego ciasta, brzegi dokładnie obcisnąć, nakłuć w wielu miejscach. Upiec na złoty kolor. Dalej postępować według przepisu „Placek półkruchy z marmoladą”.

Można również przełożyć dżemem jabłkowym.