dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Placek półkruchy z marmoladą

z masą makową lub serową

  • ½ kg mąki
  • 20 dkg tłuszczu
  • 2 jaja
  • 1 surowe żółtko
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg cukru pudru
  • 5 – 6 łyżek śmietany
  • wanilia
  • 2 dkg masła do smarowania formy
  • 30 dkg marmolady
  • 3 dkg cukru pudru do posypania

 

 

 

Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek, wbić jaja, surowe żółtko, dodać śmietanę, zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm, ułożyć na blasze posmarowanej masłem, wyrównać brzegi palcami, nakłuć, wstawić do gorącego piekarnika, podpiec, wyjąć, schłodzić posmarować marmoladą.

Resztę ciasta wywałkować, przenieść na wałku, nakryć posmarowany marmoladą placek. Brzegi ciasta zlepić przyciskając palcami, nakłuć powierzchnię w wielu miejscach.

Wstawić ponownie do gorącego piekarnika, upiec na złoty kolor. Tym razem ciasto silniej ogrzewać z góry niż z dołu. Upieczony placek wyjąć, lekko schłodzić, zsunąć z blachy przy pomocy szerokiego noża na stolnicę. Najlepiej piec na tzw. blachach mazurkowych, które z jednej strony nie mają brzegu. Aby prędzej i łatwiej placek wyjąć, można przekroić go ostrym nożem w połowie długości.

Gorący placek oprószyć obficie cukrem pudrem z wanilią siejąc przez gęste sito. Gdy ostygnie pokroić w kwadraty, ułożyć na szklanym półmisku. Zamiast oprószyć cukrem można polukrować placek lukrem pomadkowym cytrynowym.

Z tej porcji otrzymuje się około 35 kawałków. Zamiast marmolady można dać masę makową lub serową.