dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Placek z orzechami cioci Celinki

   
   
  • 0,5 kg mąki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka
  Masa budyniowa:
  • 25 dkg masła
  • 0,5 l mleka
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
   
Masa orzechowa:
  • 30 dkg posiekanych orzechów
  • 15 dkg cukru
  • 18 dkg margaryny
  • 3 łyżki miodu
              
     

Ciasto:


   Zarobić ciasto, podzielić go na dwie części. Z jednej części upiec placek, na drugą część ciasta rozłożyć masę orzechową i piec wraz z masą na lekko złoty kolor.

 

Masa orzechowa:


   Składniki masy orzechowej smażyć na patelni mieszając, aby cukier i margaryna rozpuściły się. Gorące wylać na surowy blat ciasta, upiec na zloty kolor.

     

Masa budyniowa:


   Połowę szklanki mleka zagotować. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier waniliowy roztrzepać mikserem z drugą częścią mleka. Wlać do gorącego mleka ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia grudek.

   Wystudzić, utrzeć z masłem, posmarować pierwszą część placka i położyć z wierzchu drugą.