dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Placki kartoflane (ziemniaczane)

po westfalsku

kartoffelpuffer
  • ½ kg ziemniaków;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka mąki;
  • 1 cebula;
  • 4 łyżki mleka;
  • sól, pieprz;
  • tłuszcz do smażenia (smalec wieprzowy lub olej);
  1. Obrane i wymyte ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, miazgę wycisnąć przez płótno.
  2. Do wyciśniętej masy dodać jajko, mąkę, otrzymany z soku krochmal, mleko i cebulę utartą na tarce, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
  3. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać na patelnię masę jak najcieniej ją rozpłaszczając.
  4. Smażyć na rumiano z obu stron, aby placki były chrupkie.
  5. Odsączyć tłuszcz na bibule lub papierowym ręczniku.
  6. Podawać gorące.