-
½ kg ziemniaków;
-
1 jajko;
-
1 łyżka mąki;
-
1 cebula;
-
4 łyżki mleka;
-
sól, pieprz;
-
tłuszcz do smażenia (smalec wieprzowy lub olej);
|
-
Obrane i wymyte ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, miazgę wycisnąć przez płótno.
-
Do wyciśniętej masy dodać jajko, mąkę, otrzymany z soku krochmal, mleko i cebulę utartą na tarce, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
-
Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać na patelnię masę jak najcieniej ją rozpłaszczając.
-
Smażyć na rumiano z obu stron, aby placki były chrupkie.
-
Odsączyć tłuszcz na bibule lub papierowym ręczniku.
-
Podawać gorące.
|