dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Placki ziemniaczane

            

placki ziemniaczane 1 placki ziemniaczane 2 placki ziemniaczane 3 sos majonezowy sos majonezowy 01

 

         

 

   składniki:
  • 1½ kg ziemniaków,
  • ⅛ l mleka,
  • 10 dkg cebuli,
  • 5 dkg mąki pszennej,
 
  • 1½ jaja,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
     
    
  1. Wybrać duże ziemniaki, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Zetrzeć również cebulę. Z ziemniaków odcedzić nieco soku, zalać wrzącym mlekiem, dodać mąkę i jaja mieszając bardzo dokładnie.
  2. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przed samym podaniem, na dużej patelni po 5 – 6 sztuk na porcję dla jednej osoby. 
  3. Podawać z sosami zimnymi lub gorącymi albo z kiszoną kapustą. Można podać z gulaszem i sałatkami jako placki „po cygańsku”.