dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Placki ziemniaczane z twarożkiem

         

składniki na 4 porcje, czas przygotowania = 30 minut, 1 porcja 690 kcal

     
  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dkg twarogu śmietanowego
  • ¾ pojemnika (15 dkg) kwaśnej gęstej śmietany
  • 10 dkg salami
  • 2 jaja
  • 2 cebule
 
  • 8 łyżek oleju
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • liście sałaty i ogórki konserwowe do dekoracji
   
     
  1. Cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać i utrzeć na tarce, następne wymieszać z jajkami i z cebulą. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Na patelni porcjami rozgrzewać olej, usmażyć na nim osiem placków ziemniaczanych (po 3 – 4 minuty z każdej strony. Zabezpieczyć je przed wystudzeniem.
 
  1. Przygotować twarożek: salami pokroić w paseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szczypiorek umyć, osuszyć posiekać. Twaróg utrzeć ze śmietaną. Wymieszać z salami, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawić do smaku.

  2. Placki ziemniaczane przełożyć na cztery podgrzane talerze. Na wierzchu każdego ułożyć porcję twarożku. Gotowe danie udekorować listkami sałaty i ogórkami konserwowymi.