dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Polędwica wołowa z rusztu

 
 

 


 
   
  • 0,80 – 1 kg polędwicy wołowej
  • 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju
 
  • 10 dkg chrzanu
  • sól, zielenina
 

 


 poledwica z rusztu

Polędwicę przygotować do pieczenia (polędwica po angielsku) osolić, posmarować olejem, lub oliwą, włożyć na ruszt ustawiony na brytfannie i wstawić do górnej części rozgrzanego piekarnika (200°C). Gdy mięso się zrumieni należy go obrócić na ruszcie, przestawić do dolnej części piekarnika, zmniejszyć temperaturę, po czym piec w temperaturze 150°C, polewając je co kilkanaście minut sosem spływającym do brytfanny.

Polędwica po angielsku powinna być wewnątrz krwista, należy ją piec krócej (około 20 minut), lecz w nieco podniesionej temperaturze.

Jeśli chcemy, aby mięso było niedopieczone, temperaturę piekarniku obniżyć do około 110C, a przedłużyć czas pieczenia. Gdyby mięso za szybko i zbyt gwałtownie się rumieniło, należy podlewać je sosem z dodatkiem wody. Polędwica po angielsku jest gotowa, gdy przy nakłuciu wydziela się różowy sok. Upieczoną polędwicę pokroić w niezbyt grube plastry, ułożyć je na rozgrzanym półmisku, polać sosem z brytfanny, przybrać wiórkami z chrzanu i zieleniną.

Podawać z ziemniakami frytkami lub purèe i sałatą, lub inną surówką z warzyw.