dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pasta pomidorowo – śliwkowa


     

    składniki:
    • 2 kg pomidorów
    • 1 kg śliwek węgierek
    • ½ kg cebuli
    • sól, pieprz mielony, cukier, papryka
    • kilka ząbków czosnku

Umyte pomidory pokroić w ćwiartki, włożyć do rondla i rozparować pod przykryciem. Dodać umytą posiekaną cebulę i dusić. Gdy cebula zmięknie – przetrzeć. Śliwki umyć, wydrylować, wsypać do rondla, rozparować i przetrzeć. Połączyć przeciery i dalej podgrzewać

dodając zmiażdżony czosnek, pieprz, paprykę oraz sól i cukier do smaku. Gdy objętość pasty zmniejszy się o ⅓ w stosunku do objętości pierwotnej, na gorąco przekładać do wygotowanych słoiczków zapełniając je całkowicie.

Zamknąć przykrywkami i pozostawić do wystudzenia.