dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Potrawka cielęca

składniki:

  • 1 ½ litra wody
  • ¾ litra wywaru z mięsa
  • 15 dkg włoszczyzny
  • 1 ¼ kg cielęciny z kością z mostka, karku górki,
  • 4 dkg masła,
  • 4 dkg mąki
  • jarzyny z wywaru
  • zielona pietruszka
  • (1 – 2 żółtka)
  1. potrawka cielęcaJarzyny opłukać, oczyścić, zalać gorącą wodą, zagotować.
  2. Mięso opłukać i nie luzując kości włożyć do jarzyn, ugotować powoli w wywarze, na dogotowaniu posolić do smaku.
  3. Gdy mięso jest miękkie, rosół odcedzić, odparować do ¾ litra objętości.
  4. Ostrożnie odjąć mięso od kości, mięso pokroić na grube plastry; mostek i kark wyporcjować nie odejmując kości.
  5. Jarzyny z rosołu pokroić nożem karbowanym.
  6. Masło rozetrzeć z mąką na głębokim talerzu, zalać częścią odparowanego rosołu, wymieszać, wlać z powrotem do reszty rosołu i mieszając zagotować.
  7. Do sosu włożyć mięso, zagotować.
  8. Mięso wyłożyć na okrągły półmisek, zalać sosem, obłożyć ryżem, przybrać jarzynami, posypać zielona pietruszką. Sos przed podaniem można wymieszać z surowymi żółtkami.
  9. Podawać z ryżem wypiekanym, kaszą perłową, kluseczkami, i jarzynami „z wody”.