Potrawy z kapusty
Kapusta parzona, kapusta kiszona w trzy dni
Kapustę parzoną kiszoną gotuje się tak jak zwyczajną kapustę kiszoną. Aby szybko ukisić kapustę trzeba obrać z wierzchnich liści 1 ½ kg kapusty, opłukać i jak najcieniej poszatkować. Lekko posolić, zgnieść w misce rękami, przycisnąć talerzem. |
Gdy zacznie wydzielać sok, ułożyć w kamiennym garnku, zaparzyć wrzącą wodą lub wywarem z ziemniaków (tak, aby przykryć kapustę), przycisnąć talerzem. Postawić w ciepłym miejscu. Po trzech dniach powinna być dobra do użytku |
||
|
|||
![]() |
![]() |
||
|
|||
Tradycyjne kiszenie kapusty demonstruje Zakon Jezuitów. Jest to jedno ze stałych zajęć nowicjatu.
|
- kapusta cukrowa lub włoska z kminkiem, zasmażana
- kapusta cukrowa z pomidorami, zasmażana
- kapusta czerwona duszona
- kapusta czerwona z kiełbaskami
- kapusta czerwona zasmażana z winem
- kapusta kiszona zasmażana
- kapusta kiszona zasmażana z grzybami
- kapusta parzybroda
- kapusta włoska lub cukrowa ze śmietaną i jabłkami
- kapusta z grzybami (wigilijna)
- młoda kapusta zasmażana
Tags: kapusta, kapusta kiszona