dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Powidła śliwkowe (bez cukru)

         

  • 3 ½ kg śliwek węgierek

     
Dojrzałe owoce przebrać, wydrylować, wsypać do rondla o grubych ściankach i początkowo pod przykryciem i na małym ogniu rozparować owoce, mieszając wyparzoną drewnianą łyżka. Gdy śliwki pokryją się sokiem, odkryć rondel i rozpocząć odparowywanie, podgrzewając przez kilkanaście minut do godziny (chronić przed przypaleniem przez podkładanie płytki pod rondel) i odstawiając do następnego dnia.

 

 
Czynność tę powtarzać przez 3–4 dni. Masę można przetrzeć, aby usunąć skórki. Przyjmuje się, że jeśli powidła osiągnęły masę 1 kg, a masa odstaje od ścianek są już gotowe. Gorące przełożyć do gorącego słoja twist-off lub do kamiennego garnka. Słoiki zamknąć, a powidła w garnku zapiec w piekarniku i przykryć krążkiem celofanu zwilżonego spirytusem albo 2% roztworem benzoesanu sodowego.