dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Prosię pieczone

         

 

  1.  Oczyszczone 2–3 kg prosię opłukać, posolić z zewnątrz i wewnątrz na jedną godzinę przed pieczeniem.

  2.  Prosię nadziać jednym z poniżej podanych nadzień, zaszyć, posmarować oliwą i piec w dobrze nagrzanym piekarniku 1½–2 godzin. W czasie pieczenia polewać prosię oliwą, a ubywający sos uzupełniać wodą.
 

 

  1.  Gdy skórka prosięcia będzie złota, prawie pomarańczowa, zrobić próbę widelcem. Gdy widelec wchodzi bez oporu i wypływa złocisty przezroczysty płyn, należy zakończyć pieczenie.

  2.  Pieczone prosię szybko dzielić, tj. odkroić łepek, następnie odciąć łopatki i nóżki i pokroić grzbiet, tak jak idą żeberka. Ułożyć prosię na półmisku w całości na zgiętych nóżkach.

 

 

 prosiak pieczony

     
 

nadzienie z wątróbki

  • wątróbka z prosięcia
  • ¼ l mleka
  • 30 dkg wątróbki cielęcej
  • 8 – 10 dkg masła
  • 3 – 4 jaja
  • 20 dkg tartej bułki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
 

nadzienie z kaszy

  • 30 dkg kaszy gryczanej
  • ¾ l wody
  • 10 dkg słoniny
  • płuca i wątróbka z prosięcia
  • sól, pieprz, majeranek
     
 Wątróbkę namoczyć w mleku, posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Masło spienić, dodać żółtka, ucierać, połączyć z wątróbką, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wymieszać z pianą i tartą bułką.
 
 Kaszę gryczaną ugotować na sypko, dodając stopioną słoninę ze skwarkami. Wątróbkę opłukać, sparzyć i posiekać lub przpuścić przez maszynkę. Płucka ugotować, odcedzić, zimne zemleć. Płucka i wątróbkę wymieszać z kaszą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
 pieczona wieprzowina ze skórą
Potrawy z wieprzowiny pieczone można również przyrządzać na ruszcie, w piekarniku lub w prodiżu.