dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Przekąski z mięsa i z drobiu

         
Przepisy zawarte w podstronach są w zasadzie przeznaczone w proporcji wystarczającej na przyrządzenie potrawy dla czterech osób.

kucharz Mięsa pieczone i duszone w całości:

  • polędwica wołowa i końska,
  • schab,
  • rostbef,
  • pieczeń cielęca i barania,
  • drób pieczony,
  • sztufada,
  • duszona pieczeń barania,
  • comber z zająca itp.
Mięso mielone i pieczone lub gotowane:
  • różne rolady,
  • galantyny,
  • wszystkie pasztety,
  • pieczeń rzymska (klops).
 
Mięso gotowane w całości:
  • ozór wołowy peklowany,
  • ozorki cielęce i wieprzowe peklowane,
  • wołowina, cielęcina i wieprzowina peklowana.
 
Konserwy mięsne:
  • szynka w całości,
  • szynka mielona,
  • schab,
  • gulasz turystyczny,
  • wieprzowina w sosie własnym.
Pasztety: 
  • wieprzowy,
  • z drobiu,
  • dziczyzny. 
Cielęcina:
  • w galarecie,
  • ozorki cielęce i wieprzowe w galarecie.

Dobór zimnych mięs, wędlin i konserw

Na przekąskę podawać można różne rodzaje wędlin, pasztetów, mięs pieczonych, gotowanych, duszonych, niekiedy mięso w stanie surowym (befsztyk tatarski), wreszcie różne rodzaje konserw mięsnych.
Wędliny:
  • szynka gotowana w całości lub baleron,
  • szynka wędzona surowa (westfalska),
  • szynka z dzika,
  • surowy baleron,
  • polędwica wędzona, zwykła i łososiowa,
  • wszelkie rodzaje kiełbas, zwłaszcza tych o duże średnicy (krakowska, szynkowa, cytrynowa),
  • różne kiełbasy suche (również kabanosy),
  • kiełbasa biała (ugotowana lub upieczona),
  • kiszka pasztetowa i wątrobiana,
  • różne salcesony,
  • boczek pieczony,
  • słonina wędzona z papryką (tzw. węgierska).