dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

     

Przekładaniec drożdżowy (pakowaniec)

         
Ciasto:
  • ½ kg mąki
  • 7 żółtek
  • sól
  • 12 dkg cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 10 dkg tłuszczu
  • ¼ l mleka
  • skórka cytrynowa, wanilia
  • tłuszcz do formy
  • 1 jajo do smarowania ciasta
  • 5 dkg migdałów do posypania
  • 5 dkg cukru grubego, grysiku
     
masa orzechowa:
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • 20 dkg cukru
  • 2 białka
  • wanilia
masa migdałowa I:
  • 20 dkg migdałów
  • wanilia
  • 20 dkg cukru
  • 2 białka
 
bakalie:
  • 15 dkg daktyli
  • 15 dkg fig
  • 10 dkg rodzynków
  • 10 dkg skórki pomarańczowej
  • 60 dkg osączonych, osuszonych konfitur (morele, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, zielone pomidory)
   
     
Przyrządzić ciasto według przepisu „Bułka słodka”. Przyrządzić masy orzechową i migdałową (Nadzienia do ciast i tortów, masa migdałowa I).
 
   Z daktyli wybrać pestki, pokroić w paseczki, figi umyć, pokroić w paski, rodzynki opłukać, dokładnie osączyć, skórkę pomarańczową pokroić w cienkie paski, konfitury osączyć z syropu, osuszyć w letnim piekarniku. Większe owoce pokroić w paseczki.
 
   Prostokątną blachę o czterech prostych bokach posmarować dokładnie masłem, oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na trzy części.
 
   Pierwszą część wyłożyć na blachę, końcami palców zanurzonymi w stopionym tłuszczu rozciągnąć na całe dno blachy i częściowo na boki. Nakładać na ciasto skośnymi pasami bakalie i masę orzechową, ułożyć skośny pas z konfitury morelowej o szerokości 3 cm, obok pas masy migdałowej o szerokości 4 cm, następnie skórkę pomarańczową itd. Dobierać według smaku i koloru. W ten sposób przykryć cały placek.
 
   Wziąć z miski drugą część ciasta, wywałkować na stolnicy w formie prostokąta odpowiadającego wielkości blachy, przenieść na wałku, przykryć bakalie, dokładnie na brzegach zlepiając. Ciasto nałożyć powtórnie bakaliami, układając skośne rzędy w poprzek poprzednich. W ten sposób przełożyć dwa razy, tak aby na wierzchu było ciasto.
 
   Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta. Gdy wyrośnie posmarować rozmąconym jajem, posypać grubo siekanymi migdałami i cukrem, nakłuć w kilku miejscach. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 1 ¼ godziny na złoty kolor, wyjąć, oddzielić nożem od brzegów formy, lekko schłodzić, wyłożyć na deseczkę.