dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Przepisy kulinarne różne

 

Wywary do zup

Zupy

Potrawy z ciasta

Mięso

Desery

Potrawy jednogarnkowe

Potrawy z ryb

Potrawy z jarzyn i owoców

Potrawy z kapusty

Sosy

Galareta i potrawy w galarecie

Przekąski gorące

Żywienie dietetyczne

Wypieki: ciasta - ciasteczka

Przetwory domowe

       
przepisy karnawałowe przepisy na obiad przepisy wielkanocne przepisy wigilijne
       

 Sałatki mięsne




 

Zimna płyta, dekoracja 1
zimna płyta, dekoracja
Zimna płyta, dekoracja

 Dodatki do kanapek mięsnych




 

swojska szynka, dekoracja stołu
Swojskie wyroby, dekoracja stołu
Swojskie wyroby, dekoracja stołu

 Pasztety




 

   

Organizacja przyjęć i spotkań



listki Obecne tempo życia, zwłaszcza w mieście, włynęło znacząco na zmianę charakteru spotkań towarzyskich. Powszechny udział kobiet w pracy zawodowej i społecznej daje możliwość utrzymywania na co dzień kontaktów z dużym gronem osób. Po prawie całodziennym pobycie poza domem, najchętniej poświęcamy wolne wieczory, a często także całe weekendy na wykonanie niezbędnych prac domowych, na rozrywki kulturalne lub na dokształcanie, wreszcie na spokojny odpoczynek i rozmowy w gronie rodzinnym. 

 

 

listki Wrodzona polska gościnność silniejsza jest jednak od zasady „mój dom – moja twierdza”, a chęć zobaczenia u siebie przyjaciół przezwycięża zmęczenie pracą i codziennymi troskami. Nie należą do rzadkich zjawisk odwiedziny towarzyskie, zmienia się tylko z roku na rok ich charakter. Najczęściej bywa to przygotowana dla nielicznego grona przedpołudniowa kawa czy herbata przyrządzona w obecności, a nawet przy pomocy odwiedzających, połączona z krótkotrwałą rozmową na interesujące tematy. Przyjęcia dla większego grona urządzamy raczej z okazji szczególnych, np. okazją do urządzania przyjęcia w domu bywają okolicznościowe uroczystości rodzinne: narodziny nowego członka naszej rodziny, ślub córki czy syna, uzyskanie dyplomu naukowego, powrót po dłuższej nieobecności w domu. Przyjęcia takie są organizowane w miejscu i terminie wyznaczonym wcześniej przez gospodarzy, po starannym przemyśleniu ich strony organizacyjnej. 


 

 

listki Tradycyjnie — święta: Nowy Rok, Wielkanoc, Boże Narodzenie — a ponadto imieniny czy urodziny domowników lub obchodzone przez większe grono gości okrągłe rocznice urodzin, ślubu są powodem do organizowania przyjęć. Poza tym młodzieżowe przyjęcia z okazji np. „18–­tki”. Takie przyjęcia mają różny charakter, zależnie od okoliczności. Organizujemy je zwykle w soboty lub inne dni przedświąteczne, albo w święto. Zarówno gospodarzom, jak i ich gościom jest łatwiej oderwać się od codziennych obowiązków i spotkać się z innymi bliskimi. 

 

 

listki Posiłki przygotowywane na taką okazję są zależne od pory dnia, sezonu, możliwości finansowych, a przede wszystkim od umiejętności kulinarnych gospodarzy.

 

 

Pora przyjęć

 

listki Decyzję o przygotowaniu przyjęcia podejmujemy zazwyczaj dość wcześnie, przed przewidywanym terminem, aby mieć wystarczającą ilość czasu na załatwienie wszystkich spraw związanych z jego organizacją. Zależnie od okoliczności należy równocześnie z określeniem terminu zdecydować o porze dnia, w jakiej to spotkanie nastąpi. Istnieją w tej mierze ogólne zasady podejmowania gości śniadaniem, obiadem, podwieczorkiem lub kolacją. Oczywiście, są okoliczności powodujące przedłużenie czasu trwania takiego spotkania i połączenia w tym momencie kilku posiłków w jedno menu. 

 

 

 

listki Zadaniem gospodarzy jest dobranie pory odpowiedniej zarówno dla danej okazji, jak również dogodnej dla zaproszonych gości i domowników. 

Śniadaniem, podawanym zazwyczaj w okolicy godziny 12, można przyjąć np. podczas dorocznych świąt lub w niedzielę. Wszyscy – zarówno goście jak i gospodarze dysponują wówczas czasem i mogą się zjawić o określonej porze dnia. Zaproszenie na śniadanie w dzień powszedni jest możliwe tylko wtedy, gdy zapraszani goście nie są związani ze ścisłymi godzinami pracy. o terminie śniadania należy powiadomić w terminie pozwalającym na dostosowanie do niego swoich planów.

 

 

listki Analogicznie do śniadań należy traktować podejmowanie gości obiadem. Podaje się go zwykle w godzinach 14 – 16, na ogól niezbyt dogodnych w ni powszednie dla większości osób pracujących zawodowo. Formę taką stosuje się w większości tylko dla świąt i weekendów. 


 

 

listki Najbardziej popularną i dogodną porą dla organizowania przyjęć są godziny 17 – 18. Jest to czas podawania tradycyjnego podwieczorku, który cechuje mniej oficjalny charakter. Przyjęcia organizowane o tej porze mają tę zaletę, że gospodarze mogą wcześniej wszystko przygotować i cały czas towarzyszą gościom. Na podwieczorek bowiem podaje się zwykle słodkie ciasta, ciasteczka lub tort, kawę, herbatę i ewentualnie wino, soki i owoce sezonowe. Latem zamiast gorących napojów można podać napój owocowy, mleczno-owocowy, kompot, mazagran lub lody. Mniej oficjalny charakter podwieczorków pozwala na znacznie swobodniejszy nastrój wśród zaproszonych gości. 


 

 

listki Jeśli dysponujemy ogródkiem przy domu, tarasem lub dużym balkonem, można tam w porze letniej podać podwieczorek, co praktycznie jest niemożliwe w przypadku śniadań, obiadów czy kolacji. Do zorganizowania takiego przyjęcia w gronie osób bardziej zżytych można wykorzystać również altankę na działce. w otoczeniu drzew i krzewów, wśród zieleni i kwiatów jest to wyborny odpoczynek po całodziennej pracy. 


 

 

listki Przyjęcia w porze kolacji, o godzinie 19 – 20, trwają zwykle najdłużej, dlatego mają inny charakter i wymagają specjalnej oprawy. Rozpoczynają się one o takiej porze, kiedy po całodziennej pracy każdy pragnie odpocząć, a podany posiłek spożyć bez pośpiechu. Często takie spotkanie jest okazją do zorganizowania np. rozgrywki brydżowej, co wpłynie na pewno na jego przedłużenie. 


 

 

listki Urządzając kolację, szczególnie w liczniejszym gronie, trzeba się przygotować zarówno od strony zestawienia i przygotowania posiłku, jak i zorganizowania odpowiednich rozrywek. Niezbędne jest przygotowanie zestawu muzycznego, oraz doboru płyt do szerokiego przekroju zaproszonych gości i zorganizowanie innych rozrywek dla osób nie tańczących.

 

 Dobór i zapraszanie gości

 

listki Tradycyjnie najwłaściwszą formą zapraszania gości jest wystosowanie listu lub zaproszenia wypisanego na odpowiednim ozdobnym formularzu w którym powinna być zawarta informacja o terminie, miejscu spotkania, oraz wyjaśnienie okazji spotkania. Formę taką stosuje się jednak raczej w stosunku do osób starszych wiekiem od gospodarzy. Przy zapraszaniu osób zżytych – członków rodziny, kolegów – można to uczynić nawet telefonicznie, mailem, albo przy bezpośrednim spotkaniu – ustnie. 


 

listki Gości trzeba zaprosić w takim terminie, aby mieli czas na potwierdzenie przyjęcia zaproszenia, bądź zawiadomienie, że nie mogą wziąć udziału w naszym przyjęciu, co dla organizatorów jest sprawą nie bez znaczenia. Na przyjęcia organizowanie z okazji np. imienin gości trzeba również zapraszać. Panuje pogląd,że przyjaciele powinni sami pamiętać o terminie imienin, czy urodzin i przyjść z życzeniami. Nie powinniśmy jednak zbytnio obarczać pamięci naszych przyjaciół, tym bardziej, że zapraszając ich sami sobie upraszczamy zadanie gdyż wiemy ilu przyjaciół nas odwiedzi i na ile osób trzeba przygotować kolację.


 

listki Przed wystosowaniem zaproszeń konieczne jest sporządzenie listy osób, które chcielibyśmy gościć u siebie. Uważne przepatrzenie spisu gości uchroni nas przed popełnieniem nietaktu, jakim mogłoby być niezaproszenie kogoś z krewnych lub przyjaciół. w kręgu naszej rodziny i znajomych są ludzie w różnym wieku i o różnych zainteresowaniach i sposobie bycia. Może być więc konieczność podzielenia ich na grupy zaproszone w różnym terminie.

 

Przepisy kulinarne