dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pstrąg pieczony z migdałami

 

  • 4 pstrągi,
  • płatki migdałowe,
  • zioła prowansalskie suszone,
  • sok z cytryny,
  • 4 łyżki masła,
  • oliwa lub olej,
  • odrobina mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól
  1. Ryby sprawić, opłukać.
  2. Natrzeć je solą i ziołami (ziół tyle, ile się da), skropić sokiem z cytryny, również w środku. Wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
  3. Ryby ułożyć w wysmarowanym oliwą lub olejem i oprószonym mąką żaroodpornym naczyniu, skropić je oliwą.
  4. Piec przez pół godziny w 180°C, w połowie pieczenia polać stopionym masłem i posypać płatkami migdałowymi.
  5. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Alternatywna wersja tego przepisu:
Osuszone ryby panierować w mące, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Płatki zrumienić na maśle i obłożyć nimi pstrągi.