dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Pyzy

         

Kluski z surowych ziemniaków nadziewane mięsem (kiełbasą)

     
     
ciasto ziemniaczane:
  • 1½ kg ziemniaków
  • 5–10 dkg mąki do podsypania
  • 1 jajo
  • 5 dkg słoniny do polania
  • sól
          
nadzienie:
  • ¼ kg mięsa gotowanego, pieczonego lub 20 dkg kiełbasy serdelowej
  • 4 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • sól, pieprz
 
     
Przyrządzić nadzienie: cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu, bułkę namoczyć, odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z uduszonym mięsem. Dodać usmażoną cebulę, sól, pieprz, starannie wymieszać. Nadzienie powinno być gęste.
 
Przyrządzić ciasto ziemniaczane (Kluski z ziemniaków surowych).
 
   Uformować z ciasta wałek o średnicy 3 cm, kroić na kawałki, wyrabiać małe placuszki, nakładać nadzieniem, zlepiać.
 
   Kształtować kule o wielkości dużego orzecha włoskiego. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę partiami, aby swobodnie pływały. Jedną kluskę ugotować na próbę. Gotować 5 minut od zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową na cedzak. Przelać wrzącą wodą, osączyć.
 
   Wyłożyć na salaterkę albo głęboki półmisek. Okrasić stopioną słoniną. Podawać z surówkami z warzyw.