dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Quiche (kisz) z kapustą i sosem paprykowym

         

Czas: 40 minut, 1 porcja = 590 kcal,

     

Składniki na około 12 sztuk:

         

 

     
  • ¼ kg mąki,
  • 125 g masła,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ kg kapusty kiszonej,
  • 10 dkg wędzonego boczku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 jaja,
  • ¼ l śmietany,
  • 10 dkg startego ementalera,
  • sól, pieprz,
 
  • papryka w proszku,
  • tłuszcz,
  • 20 dkg czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ⅛ l bulionu wołowego,
  • ¼ l gęstej, kwaśnej śmietany
     
       
 
  1. Z mąki, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, soli i czterech łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

  2. Kapustę pokroić drobno. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do rozkłóconych jaj wraz ze śmietaną i serem, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i papryką.

  3. Ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy, na cieście rozłożyć kapustę, zalać masą jajeczną. Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.

  4. Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, dwie łyżki odłożyć do dekoracji. Cebulę i czosnek oczyścić, posiekać i z papryką poddusić na dwóch łyżkach oleju, wlać bulion, gotować 15 minut i zmiksować, dodać śmietanę, doprawić. Sos podawać do quiche’a.