dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Róża cukrowa (akacja)

przepis staropolski

 
 
  • 1 szklanka silnie ubitych płatków
  • 2 szklanki cukru
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
 
 
 
  1. Kwiat dobrze rozwiniętej róży ująć za płatki lewą ręką i ostrożnie zdjąć kielich wraz z żółtymi pręcikami. Resztki pozostałych pręcików usunąć i nożyczkami obciąć żółte, twarde i gorzkawe końce płatków.
  2. Zmierzyć ilość obranych kwiatów, ugniatając je silnie, odmierzyć cukier szklanką.
  3. Płatki róży zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić, odcisnąć.
  4. W kamiennej misce albo w makutrze ucierać różę z cukrem, biorąc po trochu jednego i drugiego składnika, odkładać utartą miazgę na talerz.
  5. Gdy wszystkie płatki róży zostaną roztarte, złożyć je do miski, dodać soku z cytryny lub sproszkowanego kwasku cytrynowego do smaku i dla przywrócenia koloru. Ucierać dla dobrego wymieszania z kwaskiem.
  6. Miazgę włożyć do przygotowanych wymytych, wyparzonych słoiczków i zawekować.
Podobnie można konserwować kwiat akacji, odcinając nożyczkami kielich każdego kwiatka.