dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Racuszki z rabarbaru, jabłek lub dyni

 
 
  • 40 dkg rabarbaru lub 30 dkg dyni
  • 8 – 10 dkg tłuszczu do smażenia
  • 6 – 8 dkg cukru pudru do posypania

ciasto:

  • 2 jaja
  • 4 dkg cukru
  • 10 – 12 dkg mąki
  • 5 łyżek śmietany
  • szczypta soli
 
 

Przyrządzić ciasto według przepisu „Jabłka smażone w cieście”. Rabarbar obrać (wczesnego, wiosennego nie obierać), pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z ciastem, nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć placuszki.

Przyrządzając dynię należy ją obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zmieszać z ciastem. Łyżką kłaść ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażyć placuszki.