dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ratafia

Składniki:

 
 
ratafia        spirytus

Butlę pozostawić w cieple i często potrząsać, aby ułatwić rozpuszczanie się cukru. Gdy ratafia się ustoi, płyn zlać do butelek, zakorkować i postawić w chłodnym miejscu. Ratafia jest gotowa do użycia po roku.

Uwaga: Drobne owoce dodaje się całe, a renklody, morele, brzoskwinie, gruszki i melon należy pokroić na kawałki. Ratafię wytrawną otrzyma się dodając na każdy litr 1 łyżkę cukru. Ratafię można też przygotować inaczej

 

Owoce wsypuje się do dużego słoja  i każdą warstwę zasypuje się cukrem, słój za każdym razem zawiązując gazą. Kiedy dodamy ostatnią warstwę cukru i owoców, zostawić do ich sfermentowania. Zlać sok do innego naczynia, wlać spirytus.

   Wymieszać wstrząsając, rozlać do butelek.

(Na postawie "Kuchni Polskiej" PWE)