dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

    Ratatouille (ratatuj)    
  ratatouill linguini

składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
 







ratatouille colette
   
 
   



ratatouille
  Potrawa najbardziej rozpowszechniona oczywiście przez film, ale warto jej spróbować, smaczna i pożywna.



ratatouille egon
 
   
   

Bakłażany umyj, pokrój w plastry o grubości pół centymetra, a następnie posyp solą i odstaw na około pól godziny, by puściły sok. Po tym czasie wytrzyj każdy plaster papierowym ręcznikiem i każdy pokrój na cztery części.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki, a cukinię pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej posiekaną cebulę, czosnek, dodaj wszystkie warzywa i duś je do miękkości przez około 15 minut, mieszając.

Pod koniec przypraw ratatouille solą i pieprzem i podawaj z białym pieczywem na ciepło, lub na zimno.