dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Risotto z nerek cielęcych

 

rizotto z  cynaderek

  • 30 dkg ryżu
  • 30 dkg nerek cielęcych
  • 10 dkg pieczarek lub 20 dkg świeżych grzybów
  • 5 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
Nerki opłukać, obrać z nadmiaru tłuszczu, przekroić wzdłuż, wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Nerki wyjąć z wody, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, dodać cebulę z tłuszczem. Wlać ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pieczarki – opłukane, obrane ze skórki i pokrojone w plasterki. Dusić razem, pod koniec osolić.
Ryż ugotować na sypko, wyłożyć na miskę, wymieszać z nerkami i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć na półmisku do zapiekania, zalać gęstą, osoloną śmietaną (30%) zmieszaną z żółtkami, z wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na ½ godziny. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Podawać na tym samym półmisku.