dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Rogaliki drożdżowe bez cukru

         

 

     
   zawijanie rogalików - formowanieformowanie rogalików - zwijanieformowanie rogalików zawijanierogaliki układać z odstępami na blaszcerogaliki w piekarniku
     
rogaliki drożdżowe smarowanie żółtkiem  rogaliki drożdżowe bez cukru

 

         

 

     
ciasto:
  • ½ kg mąki,
  • 5 dkg drożdży,
  • 5 łyżek mleka (zimnego),
  • 2 jaja,
  • ¼ kg margaryny (1 kostka),
  • 1 cukier wanilinowy,
  • sól,
 
nadzienie:
  • 4 łyżki marmolady różanej,
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego,

  • żółtko do smarowania rogalików,
  • tłuszcz do posmarowania blaszki
  
 
  1. Zarobić ciasto, zawinąć w czystą ściereczkę i włożyć na dwie godziny do lodówki.

  2. Podzielić tą porcję ciasta na trzy części.

  3. Każdą z części rozwałkować na grubość 3mm, następnie podzielić na 12 części, krojąc po średnicy rozwałkowanego koła.

  4. Na końcu każdego kawałka położyć niewielką ilość nadzienia, zwijać i formować rogaliki.

  5. Posmarować po wierzchu rozmąconym żółtkiem.

  6. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

  7. Po upieczeniu wystudzić i po wierzchu posypać cukrem—pudrem.