dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub masą makową

         

 

ciasto:
  • 2½ dkg drożdży
  • ¼ l mleka
  • 10 dkg cukru
  • 6 dkg tłuszczu
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • ½ kg mąki
 
  • wanilia
  • skórka cytrynowa
  • sól
  • 30 – 40 dkg marmolady do nadziania
  • tłuszcz do formy
  • ½ jaja do smarowania ciasta
     
   rogaliki drożdżowe 1rogaliki drożdżowe - zawijanie rogalikówrogaliki drożdżowe -zawijanie rogalików 4rogaliki drożdżowe - pieczenie rogalików
     
Mąkę przesiać do miski, zagrzać. Dwie szerokie, prostokątne blachy posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Bułka słodka”. Gdy ciasto wyrośnie, wykładać partiami na posypaną mąką stolnicę, lekko wywałkować na grubość ½ cm, następnie pasy kroić w trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie, zwijać ciasto w ten sposób, aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika.
 
Nadać formę rożka i ułożyć na blasze w pewnych w pewnych odstępach, zostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Gdy wyrosną, smarować rozmąconym jajem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 25–30 minut.