dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Rogaliki krucho–drożdżowe z masą orzechową

         

 

     
ciasto:
  • ½ kg mąki krupczatki
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • wanilia
  • 3 żółtka
  • 2 jaja
  • 5 dkg drożdży
  • 15 dkg cukru–pudru
  • skórka cytrynowa
  • l śmietany
 
masa orzechowa:
  • ¼ kg orzechów włoskich
  • ¼ kg cukru
  • wanilia
  • 2 białka
  • tłuszcz do formy
  • ½ jaja do smarowania ciasta
     
 
   zawijanie rogalików 1 zwijanie rogalików 2 zwijanie rogalików 3 zwijanie rogalików 4 zwijanie rogalików 5
 
     
Przyrządzić masę orzechową według przepisu „Masa z orzechów włoskich lub laskowych I”, zamiast śmietanki dać dwa białka i utrzeć razem z orzechami. Drożdże rozetrzeć w garnuszku z jedną łyżką cukru. Mąkę przesiac na stolnicę, posiekać z masłem, dodać cukier, jaja, surowe żółtka, płynne drożdże, śmietanę, wanilię i skórkę cytrynową, szybko zagnieść ciasto (jak kruche ciasto), gdyby było zbyt gęste, dodać więcej śmietany. Ciasto wywałkować na grubość ½ cm w formie prostokąta, kroić w pasy szerokości 10 cm, następnie pasy kroić w trójkąty, smarować cienko białkiem, nakładać na środku masę orzechową, zwijać w ten sposób, aby koniec trójkąta wypadł na środku i był odwrócony do środka rogalika.
 
Nadać formę rożków. Ułożyć na posmarowanej blasze, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby wyrosły. Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajem, piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 20 minut. Z tego samego ciasta można przyrządzić rogaliki z masą serową, makową i marmoladową. Z tej porcji otrzymamy około 20 rogalików średniej wielkości.