dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Rogaliki półfrancuskie śmietankowe z masą orzechową i różą lub z marmoladą albo masą makową


 
   ciasto półfrancuskie śmietankowe:
  • 25 dkg mąki
  • 22 ½ dkg masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 10 dkg śmietany (5 łyżek)
 

masa orzechowa:

  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 15 dkg ucieranej róży cukrowej
  • 5 dkg cukru-pudru do posypania
  • wanilia
 
 
Przyrządzić ciasto według przepisu „Ciasto półfrancuskie śmietankowe z jabłkami”. Przyrządzić masę orzechową: orzechy przepuścić przez maszynkę do migdałów. Różę ucieraną włożyć do rondelka, rozgrzać, zdjąć z ognia, wymieszać z orzechami, ostudzić. Ciasto wywałkować w formie prostokąta na grubość ½ cm, pokroić w pasy o szerokości 8 – 9 cm, następnie w trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładać łyżeczką masę, zwijać ciasno, poczynając od podstawy trójkąta, formować rogaliki. Koniec ciasta zagięć pod spód. Ułożyć na blasze, wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec około 15 – 20 minut na jasnozłoty kolor. Wyjąć, gorące oprószyć obficie cukrem z wanilią. Z porcji otrzymuje się około 12 rogalików. Rogaliki te przyrządza się także z marmoladą lub masą makową .