dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Rolada orzechowa z masą czekoladową lub kawową

 
     
ciasto:
  • 5 żółtek
  • 15 dkg cukru-pudru
  • 7 białek (piana)
  • 5 dkg mąki
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu (6%)

masa czekoladowa:

  • 15 dkg masła
  • 3 dkg kakao
  • 6 łyżek mleka
  • 12 dkg cukru
  • 2 jaja
  • wanilia
  • 1 – 2 łyżki spirytusu

polewa czekoladowa:

  • 8 dkg czekolady
  • 4 dkg masła
             
     

   Przyrządzić ciasto na roladę według przepisu „Rolada biszkoptowa z marmoladą”. Do ciasta dodać zmielone, zmieszane z mąką orzechy.

  Wyłożyć na blachę pokrytą natłuszczonym papierem do pieczenia, piec w średnio nagrzanym piekarniku, uważając, aby biszkopt był miękki i przy zwijaniu nie kruszył się.

  Przyrządzić masę czekoladową (Masy maślane, Masa czekoladowa III).

 

  Ostudzony biszkopt posmarować polewą czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę i masło włożyć na małą patelenkę, skropić z wierzchu wodą lub mlekiem, włożyć do ciepłego piekarnika, gdy czekolada zmięknie, rozetrzeć z masłem i szybko smarując nożem pokryć roladę cienką warstwę. Można polukrować lukrem czekoladowym.

  Przekładając masą kawową polukrować lukrem kawowym.