dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 
Rolada wołowa z szynką i jajami
 
składniki:
  • 60 dkg mięsa bez kości (zrazowa, krzyżowa)
  • 5 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cebuli
  • 2 jaja (ugotowane na twardo)
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg słoniny
  • 10 dkg szynki wędzonej gotowanej
  • sól, pieprz
 
 
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso opłukać, obrać z powięzi i usunąć z niego ścięgna, rozciąć wzdłuż włókien, nie dokrawając do końca, aby powstał z niego prostokątny płat, który silnie pobić tłuczkiem, uważając, aby nie poszarpać tkanki mięsnej.

Przyrządzić nadzienie: namoczoną bułkę odcisnąć w wodzie, przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, szynką i słoniną, dodać pieprz, sól i dokładnie wymieszać.

Płat mięsa osolić i posmarować nadzieniem. Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć ma płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu. Płat mięsa zwinąć ściśle w rulon, zaczynając od boku, wzdłuż którego ułożone są jaja, aby po zwinięciu znalazły się w jego środku. Rulon związać sznurkiem co 3 cm jak baleron.
Na brytfannie silnie rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, oblać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec do miękkości, polewając często tłuszczem do pieczenia, który skrapiać wodą. 
 
Z upieczonej rolady zdjąć sznurek, mięso pokroić w dość grube plastry, które ułożyć na podłużnym półmisku w kolejności krojenia i polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami i sałatą lub surówką