dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Rolada z ciasta kruchego z masą orzechową

 
     
 

ciasto:

  • 20 dkg mąki krupczatki
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • wanilia
  • 10 dkg masła
  • 2 – 3 łyżki śmietany

masa orzechowa:

  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 2 białka
  • wanilia
  • 5 dkg cukru pudru
  • ½ jaja do posmarowania
  • 3 dkg cukru pudru do posypania
 

 

 
             

  Zagnieść kruche ciasto dodając śmietanę. Ciasto powinno być wolne, aby po wywałkowaniu dało się zwijać.

  Przyrządzić masę: orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia migdałów, dodać wanilię, przesiany cukier puder i tyle białek, aby po dokładnym utarciu masa była gęsta.

  Ciasto wywałkować w formie prostokąta na grubość ¾ cm, posmarować równo masą orzechową, zwinąć ciasto jak struclę z makiem, włożyć do wąskiej foremki, z wierzchu posmarować rozmąconym jajem.

    Wstawić do gorącego piekarnika, piec około 40 minut. Upieczoną roladę wyjąć, lekko schłodzić, wyłożyć z foremki na deseczkę, z wierzchu oprószyć cukrem pudrem z wanilią.