dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Rolada z szynką i boczkiem

 
 
  • 70 dkg cielęciny z kością (łopatka) lub 60 dkg bez kości z frykanda I
  • 10 dkg szynki gotowanej
  • 5 dkg boczku wędzonego
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 5 dkg cebuli
  • 5 dkg tłuszczu
  • 5 dkg musztardy
  • ⅛ l śmietany
  • sól
 
 
Mięso opłukać, wyjąć kości, obrać z powięzi, rozciąć wzdłuż włókien, tak aby powstał płaski prostokąt, pobić tłuczkiem zwilżonym wodą, osolić, naszpikować wędzonym i pokrojonym w słupki boczkiem, posmarować cienko musztardą, pokryć plastrami szynki. Mięso zwinąć mocno w rulon, starannie owiązać sparzonym sznurkiem jak baleron, osolić, oprószyć mąką, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do rondla odpowiedniej wielkości, podlać ⅛ l wody, przykryć i dusić powoli do miękkości. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i wraz z obraną, pokrojoną w talarki cebulą dodać do mięsa. Wyparowaną wodę w czasie duszenia uzupełniać. 
Gdy mięso jest miękkie (uważać, aby nie przegotować, gdyż źle się kraje), wyjąć z rondla. Sos z jarzynami przetrzeć przez gęste sito, osolić do smaku, podprawić z mąką, zagotować, połączyć ze śmietaną. Z mięsa zdjąć sznurek. Pokroić roladę w skośne plastry o grubości 1 – 1½ cm, ułożyć na półmisku, oblać sosem, wstawić do gorącego piekarnika i zagrzać. Podawać z pączkami z ziemniaków, ziemniakami purée, z makaronem (rurki), i sałatą lub inną surówką z warzyw