dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Rosół z mięsa wołowego lub wątróbki (potrawa szybka)


    składniki:
    • 40 dkg siekanego mięsa wołowego lub wątróbki
    • 1 łyżka siekanej zieleniny
    • ½ liścia bobkowego
    • 10 dkg cebuli
    • 10 dkg selera
    • 5 dkg marchwi
    • 1 ¼ l wody
    • kilka ziaren pieprzu
    • sól

Warzywa umyć, oczyścić, oczyścić, opłukać, zetrzeć na grubej tarce, cebulę obrać i posiekać. Mięso lub wątróbkę, uprzednio posiekaną, warzywa i cebulę

zalać zimną wodą, osolić, dodać liść bobkowy, kilka ziaren pieprzu i gotować około 15 – 20 minut od chwili wrzenia.

Przed podaniem przecedzić i dodać zieleninę.

Rosół można podać z lanym ciastem lub z makaronem fabrycznym (wermiszel).