dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Rostbef po angielsku

 
składniki:
  • 1 kg rostbefu
  • 5 dkg tłuszczu
  • 1 dkg mąki
  • sól
  • 3 dkg masła
zaprawa z warzyw:
  • 3 dkg oleju
  • 1 dkg cukru
  • 5 dkg cebuli
  • 5 dkg marchwi
  • 5 dkg selera
  • 5 dkg pietruszki
  • ½ liścia bobkowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
 
 
Rostbef opłukać, oddzielić od kości, obrać powięzi, osączyć. Przyrządzić zaprawę z warzyw (Pieczeń po flamandzku).
Mięso obłożyć warzywami w kamiennej lub emaliowanej misce i wynieść do chłodnego pomieszczenia na 24 godziny. Następnego dnia usunąć przyprawy i warzywa. Mięso uformować, w razie potrzeby owiązać ciasno sznurkiem. Oprószyć mąką, osolić, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 15 – 20 minut. W czasie pieczenia często polewać tłuszczem i piec tak, aby mięso pozostało wewnątrz różowe, a przy nakłuciu wydzielało krwawy sok.
Upieczony rostbef pokroić prostopadle do włókien na cienkie plastry, ułożyć je w kolejności krojenia na rozgrzanym, podłużnym półmisku i polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami purée lub z frytkami, z garniturem z jarzyn i sałatą.