dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Rurki francuskie

z bitą śmietaną

lub pianą waniliową

 

 
ciasto maślane:
  • 30 dkg masła lub margaryny
  • 10 dkg mąki
masa z piany zaparzanej:
  • 3 białka
  • 25 dkg cukru
  •  l wody
  • wanilia
 
ciasto podstawowe (kluskowe):
  • 20 dkg mąki
  • ½ jaja
  • woda
  • ½ łyżki octu (6%)
masa z bitej śmietany:
  •  l śmietanki (30%)
  • 8 – 10 dkg cukru – pudru
  •  laski wanilii
  • 1½ dkg żelatyny
 
 
Formy do pieczenia rurek Rurki z kremem
Przyrządzić ciasto francuskie. Ciasto wałkować na grubość ½ cm, kroić w pasy o długości 20 cm, szerokości 2 cm. Paskami ciasta owijać spiralnie specjalne foremki „rurki” w ten sposób, aby paski zachodziły na siebie nieco jeden na drugi. Koniec ciasta przylepić mocno do foremki i zagiąć pod spód. Foremki ułożyć na blasze, wynieść do zimnego miejsca, najlepiej do zamrażarki. Z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem, posypać grubym cukrem–kryształem. Można cukier zmieszać z siekanymi migdałami (5 dkg). Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Upieczone rurki zdejmować z foremek przytrzymując szerszy koniec foremki ręką owiniętą ściereczką, lub w rękawicy kuchennej, drugą ręką szybko zsuwać ciasto na stolnicę. Ubić śmietankę, włożyć ją do szprycy, albo do „rożka” cukierniczego. Rurki napełniać z dwóch stron bitą śmietanką. Rurki można również nadziewać pianą.