dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ryż z jabłkami

(kuchnia wschodnia)

  • 30 dkg ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 2 lekko kwaskowate jabłka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki migdałów
  • 10 dkg pieczarek
  1. Cebulę drobno posiekać, jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rodzynki opłukać, migdały obrać z łupinek, pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć w 5 łyżkach oleju. Całość doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i łyżeczką przyprawy curry.

Ryż wsypujemy do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy, aż będzie prawie miękki. Po spłukaniu zimną wodą i po osączeniu ryż łączymy z usmażonymi uprzednio dodatkami, przekładamy do gorącego piekarnika, by się dobrze zagrzał.

Podajemy gorący, jako wykwintny dodatek do smażonych mięs.