dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ryż zapiekany z jabłkami

 

  1. Ryż zmierzyć, opłukać w dużej ilości zimnej wody, zalać wrzącą wodą, dodać masło, cukier, sól do smaku, zamieszać, przykryć, rozkleić na brzegu płyty. Rondel posmarować. Jabłka opłukać, poszatkować, przyprawić cukrem i wanilią. Ryż układać w rondelku lub formie posmarowanej tłuszczem, przekładając warstwami jabłek tak, aby ryż był na dnie i na wierzchu.
  2. Wstawić przykryty do piekarnika na 30 – 40 minut, po zapieczeniu wyjąć. Podawać z cukrem lub z bitą śmietanką. 
  • 20 dkg ryżu,
  • 3 × tyle wody, ile wynosi objętość ryżu,
  • 2 dkg masła,
  • sól,
  • 70 dkg kwaskowych jabłek,
  • cukier do smaku,
  • wanilia,
  • 3 dkg masła do smarowania