dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ryba smażona panierowana

(dorsz, karmazyn, karp, sandacz, szczupak, leszcz)

 ryba smażona panierowana
  • 80 dkg dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub 1 kg innej ryby
  • sól
  • 8 – 10 dkg chrzanu
  • zielenina

panierowanie:

  • 4 dkg mąki
  • 1 jajo
  • 8 dkg tartej bułki
  • 6 – 8 dkg tłuszczu do smażenia

Dorsza oczyścić, ogolić, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować ze skórą. Filety pokroić na porcje, osolić, panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce. Kawałki ryby smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor, dosmażyć na brzegu płyty lub wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 – 15 minut.

Porcje usmażonej ryby ułożyć rzędem na półmisku. Przybrać zieleniną i tartym chrzanem, osobno podawać ziemniaki i surówkę z warzyw.
 

Z filetów można również zdjąć skórę, pokroić je na kawałki i panierować. Karpia, leszcza sprawić, odfiletować ze skórą bez ości, pokroić na porcje. Sandacza i szczupaka ogolić, sprawić, opłukać, odfiletować ze skórą, bez ości, pokroić na porcje.

 karp smażony - wigilijny