dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa rybna

 

składniki:
  • 1 kg ryb morskich
  • 30 dkg małż
  • 20 dkg krewetek
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 5 dkg oliwy z oliwek
  • pasek skórki pomarańczowej
  • sól, pieprz - do smaku
  • curry, ziele angielskie, liście laurowe, cząber

 

zupa rybna ryba 2.
  
  1. Rybę pokrój na kawałki, umyj.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej drobno pokrojoną cebulę i roztarty czosnek.
  3. Dodaj pomidory i pokrojone w kostkę ziemniaki, curry, ziele angielskie, liście laurowe, oraz cząber. Zalej to gorącą wodą. Gotuj przez chwilę na małym ogniu.
  4. Włóż do garnka przygotowane ryby, krewetki oraz małże. Przepraw zupę solą i pieprzem do smaku, gotuj przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odłóż ma bok ugotowane ryby, krewetki, małże i ziemniaki, a pozostałą zupę przecedź przez sitko.
  5. Zrób grzanki z bułki maślanej. Odcedzoną zupę podgrzej, do gorącej dodaj odłożone uprzednio składniki. Podawaj z grzankami.