dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ryby, raki i owoce morza

         

(frutti di mare)

     

Frutti di mare

         

 

     
Frutti di mare, które mające już dużą popularność, która nieustannie rośnie, w miarę zdobywania przez polaków coraz większego doświadczenia kulinarnego, jak również dzięki swoim wysokim wartościom odżywczych, które zawsze cenione były przez smakoszy. Dysponujemy dużym wyborem dań z ryb, raków i skorupiaków, od soli w delikatnym sosie do specjałów kreolskich z ostrym sosem pomidorowym.
 
Na specjalne okazje polecić można wytworne dania z homarów lub miecznika. Dodatkową zaletą ryb, raków, skorupiaków jest krótki czas gotowania, co umożliwia przygotowanie wspaniałego, pożywnego i smakowitego posiłku. 
     
       
   
     

Raki

         

Owoce morza

     
Raki to skorupiaki żyjące w słodkich wodach. Najlepsze to te nieprzekraczające 15 cm. Raki łowi się między majem a sierpniem. Raki kupuje się wyłącznie żywe, gotuje się w dużej ilości wrzącej, osolonej wody z dodatkiem dużej ilości łodyg kopru. Mięso z raków jest bardzo delikatne, stanowi prawdziwy rarytas kulinarny.
 
Owoce morza (frutti di mare) to langusty, krewetki, kraby, małże, homary, langusty, ostrygi.
       
 

Homary

         

Homarzec

     
Homary to morskie raki podobne do raka słodkowodnego, znacznie od niego większy.
 
Homarzec jest to skorupiak mniejszy i bardziej smukły niż homar, choć jest do niego bardzo podobny. Mięso ma bardzo smaczne, lecz nietrwałe. Pancerz ciemnoróżowy.
       
     

Langusty

         

Kraby

     
Langusty to duże raki morskie. Nie mają szczypiec, pancerz jest czerwono—fioletowy w żółte plamki. Przyrządza się je podobnie jak homary. Ich mięso jest delikatne, bardziej słodkie niż mięso homarów. Najbardziej smaczne są mniejsze sztuki.
 
Kraby to małe skorupiaki morskie o krótkim odwłoku. Mięso z ich szczypiec i spod pancerza jest najsmaczniejsze, szczególnie wartościowa jest ich ikra.
       
 

Krewetki

           
     
Krewetki to niewielkie skorupiaki morskie, mające długi odwłok. Najbardziej smaczne są krewetki czerwone i różowe. Krewetki można kupować mrożone (koktajlowe), w konserwie (w puszkach).
 
 
       
     
         

Ostrygi

         

Małże

     
Ostrygi to małże morskie. Szare muszle o nieregularnej powierzchni. Mięso małży jest koloru kremowo—szarego i dość soczyste. Można je konsumować surowe, z cytryną (najlepsze) lub popieczone na ruszcie po wyjęciu z muszli, obgotowane, podsmażone, z sosem, smażone w cieście. Duże małże najlepiej podzielić na połówki przed przyrządzeniem.
 
Małże to mięczaki mieszkające w mule i w piasku wód słodkich i słonych. Bardzo wiele sprzedawanych małży pochodzi z farm hodowlanych. Jadalne małże to ostrygi, mule (omułki), przegrzebki i sercówki. w sprzedaży są małże świeże, konserwowane w słoikach i mrożone.
Małże jadalne można kupić świeże w muszlach, mrożone, marynowane lub wędzone. Muszle okrągłe o charakterystycznym kształcie. Mięso ma również charakterystyczny, morski smak.
       
     

Mule

         

Przegrzebki

     
Mule mogą być odławiane w wodach całego świata, mogą również pochodzić z hodowli. Mają mięso o delikatnym, słodkawym smaku. Przyrządza się je w muszlach – gotuje się je na parze, piecze w piekarniku lub na ruszcie, dusi się sosie. Mają kolorowe muszle od ciemnożółtego do fioletowego, czasami podbarwione zielonkawo.
 
Przegrzebki mają białe lub lekko kremowe mięso o morskim smaku. Można kupić świeże, żywe przegrzebki, albo wyjęte z muszli ich mięso. Są również dostępne konserwy. Można je gotować, piec na grillu, zapiekać albo usmażyć w głębokim tłuszczu. Ich muszle są okrągłe, twarde, z promienistym żeberkowatym wzorem, są żaroodporne i można używać ich jako kokilek do zapiekania
       
 

Sercówki

         

Kalmary

     
Sercówki podobnie jak inne skorupiaki można kupić żywe w muszlach albo konserwowane. Jeżeli chcemy mieć je bardziej soczyste to należy gotować świeże w muszlach. Mają one okrągłe, wypukłe muszle, promieniście użebrowane o kształcie serca, stąd ich nazwa. Od kilku do kilkunastu centymetrów, koloru żółtobrązowego z lekko czerwonymi plamkami.
 
Kalmary (calmari) to głowonogi morskie. Ich mięso jest bogate w pełnowartościowe, przyswajalne białko, zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, zestaw witamin od A do D, sporo żelaza, fosforu. Stosuje się je jako składnik wielu potraw chińskich, a także włoskich , francuskich, chorwackich czy hiszpańskich.