|
|
|
Frutti di mare
|
|
|
|
|
|
Frutti di mare, które mające już dużą popularność, która nieustannie rośnie, w miarę zdobywania przez polaków coraz większego doświadczenia kulinarnego, jak również dzięki swoim wysokim wartościom odżywczych, które zawsze cenione były przez smakoszy. Dysponujemy dużym wyborem dań z ryb, raków i skorupiaków, od soli w delikatnym sosie do specjałów kreolskich z ostrym sosem pomidorowym.
|
|
Na specjalne okazje polecić można wytworne dania z homarów lub miecznika. Dodatkową zaletą ryb, raków, skorupiaków jest krótki czas gotowania, co umożliwia przygotowanie wspaniałego, pożywnego i smakowitego posiłku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Owoce morza
|
|
|
|
Raki to skorupiaki żyjące w słodkich wodach. Najlepsze to te nieprzekraczające 15 cm. Raki łowi się między majem a sierpniem. Raki kupuje się wyłącznie żywe, gotuje się w dużej ilości wrzącej, osolonej wody z dodatkiem dużej ilości łodyg kopru. Mięso z raków jest bardzo delikatne, stanowi prawdziwy rarytas kulinarny.
|
|
Owoce morza (frutti di mare) to langusty, krewetki, kraby, małże, homary, langusty, ostrygi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Homary to morskie raki podobne do raka słodkowodnego, znacznie od niego większy.
|
|
Homarzec jest to skorupiak mniejszy i bardziej smukły niż homar, choć jest do niego bardzo podobny. Mięso ma bardzo smaczne, lecz nietrwałe. Pancerz ciemnoróżowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Langusty to duże raki morskie. Nie mają szczypiec, pancerz jest czerwono—fioletowy w żółte plamki. Przyrządza się je podobnie jak homary. Ich mięso jest delikatne, bardziej słodkie niż mięso homarów. Najbardziej smaczne są mniejsze sztuki.
|
|
Kraby to małe skorupiaki morskie o krótkim odwłoku. Mięso z ich szczypiec i spod pancerza jest najsmaczniejsze, szczególnie wartościowa jest ich ikra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krewetki to niewielkie skorupiaki morskie, mające długi odwłok. Najbardziej smaczne są krewetki czerwone i różowe. Krewetki można kupować mrożone (koktajlowe), w konserwie (w puszkach).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ostrygi to małże morskie. Szare muszle o nieregularnej powierzchni. Mięso małży jest koloru kremowo—szarego i dość soczyste. Można je konsumować surowe, z cytryną (najlepsze) lub popieczone na ruszcie po wyjęciu z muszli, obgotowane, podsmażone, z sosem, smażone w cieście. Duże małże najlepiej podzielić na połówki przed przyrządzeniem.
|
|
Małże to mięczaki mieszkające w mule i w piasku wód słodkich i słonych. Bardzo wiele sprzedawanych małży pochodzi z farm hodowlanych. Jadalne małże to ostrygi, mule (omułki), przegrzebki i sercówki. w sprzedaży są małże świeże, konserwowane w słoikach i mrożone.
Małże jadalne można kupić świeże w muszlach, mrożone, marynowane lub wędzone. Muszle okrągłe o charakterystycznym kształcie. Mięso ma również charakterystyczny, morski smak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mule mogą być odławiane w wodach całego świata, mogą również pochodzić z hodowli. Mają mięso o delikatnym, słodkawym smaku. Przyrządza się je w muszlach – gotuje się je na parze, piecze w piekarniku lub na ruszcie, dusi się sosie. Mają kolorowe muszle od ciemnożółtego do fioletowego, czasami podbarwione zielonkawo.
|
|
Przegrzebki mają białe lub lekko kremowe mięso o morskim smaku. Można kupić świeże, żywe przegrzebki, albo wyjęte z muszli ich mięso. Są również dostępne konserwy. Można je gotować, piec na grillu, zapiekać albo usmażyć w głębokim tłuszczu. Ich muszle są okrągłe, twarde, z promienistym żeberkowatym wzorem, są żaroodporne i można używać ich jako kokilek do zapiekania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sercówki podobnie jak inne skorupiaki można kupić żywe w muszlach albo konserwowane. Jeżeli chcemy mieć je bardziej soczyste to należy gotować świeże w muszlach. Mają one okrągłe, wypukłe muszle, promieniście użebrowane o kształcie serca, stąd ich nazwa. Od kilku do kilkunastu centymetrów, koloru żółtobrązowego z lekko czerwonymi plamkami.
|
|
Kalmary (calmari) to głowonogi morskie. Ich mięso jest bogate w pełnowartościowe, przyswajalne białko, zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, zestaw witamin od A do D, sporo żelaza, fosforu. Stosuje się je jako składnik wielu potraw chińskich, a także włoskich , francuskich, chorwackich czy hiszpańskich.
|
|