dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Schab peklowany pieczony

 

 
  • 80 dkg schabu
  • 4 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cebuli
zalewa:
  1. Schab zapeklować (Szynka peklowana).
  2. Mięso wyjąć z zalewy, opłukać, osączyć, odrąbać kości kręgosłupa, włożyć na brytfannę o odpowiedniej wielkości, na rozgrzany tłuszcz. Oblać tłuszczem po wierzchu, włożyć obraną, pokrojoną w talarki cebulę, wlać 3–4 łyżki wody.
  3. Piec, często podlewając sosem i jeśli potrzeba, wyparowany sos uzupełniać wodą.
  1. Gdy schab jest miękki, wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na podłużnym półmisku. Podawać z grochem purée, z chrzanem z octem, z ziemniakami i kapustą cukrową lub kiszoną zasmażaną.