schab pieczony z suszonymi śliwkami
Schab pieczony z suszonymi śliwkami |
|
składniki:
|
|
Schab opłukać, odrąbać kości kręgosłupa, osączyć, oprószyć solą, mąką. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszczu z osmażenia, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, posypać kminkiem, wlać 3 – 4 łyżki wody. Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, często polewając sosem i stale po trochu skrapiając wodą.
Ziemniaki (wielkości małych jabłuszek) cienko obrać, opłukać. Gdy schab jest na pół miękki, włożyć suszone, opłukane śliwki.
|
Piec razem z mięsem, skrapiając sos wodą (śliwki w czasie pieczenia pęcznieją). Gdy schab jest całkowicie miękki – wyjąć. Pokroić w cienkie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać śliwkami i zieleniną. Całość polać sosem. Podawać z ziemniakami, z czerwoną kapustą zasmażana z winem.
|