dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Schab pieczony z suszonymi śliwkami

składniki:
  • 80 dkg schabu
  • 10–15 dkg suszonych śliwek
  • 4 dkg tłuszczu
  • 1 dkg mąki
  • sól
  • zielenina
Schab opłukać, odrąbać kości kręgosłupa, osączyć, oprószyć solą, mąką. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszczu z osmażenia, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, posypać kminkiem, wlać 3 – 4 łyżki wody. Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, często polewając sosem i stale po trochu skrapiając wodą.
Ziemniaki (wielkości małych jabłuszek) cienko obrać, opłukać. Gdy schab jest na pół miękki, włożyć suszone, opłukane śliwki.
Piec razem z mięsem, skrapiając sos wodą (śliwki w czasie pieczenia pęcznieją). Gdy schab jest całkowicie miękki – wyjąć. Pokroić w cienkie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać śliwkami i zieleniną. Całość polać sosem. Podawać z ziemniakami, z czerwoną kapustą zasmażana z winem.