dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Schab pieczony z ziemniakami

         

 

  • 80 dkg schabu
  • 5 dkg tłuszczu
  • 1 dkg mąki
  • 8 dkg cebuli
 
  • sól
  • 1 dkg kminku
  • 80 dkg ziemniaków
  • zielenina
     
  1. Schab opłukać. Odrąbać kości kręgosłupa, osączyć, oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszczu z osmażenia, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, posypać kminkiem, wlać 3 – 4 łyżki wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, często polewając sosem i stale po trochu skrapiając wodą.
  2. Ziemniaki (wielkości małych jabłuszek) cienko obrać, opłukać.
 
  1. Gdy schab jest na pół upieczony, włożyć oprószone solą ziemniaki, kłaść koło schabu i piec razem, często polewając tłuszczem. Miękki schab i upieczone, zrumienione ziemniaki wyjąć.
  2. Mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku. Naokoło przybrać ziemniakami i zieleniną. Całość polać sosem z cebulą.
  3. Podawać z kapustą kiszoną, cukrową, czerwoną zasmażaną, z surówką z kapusty kiszonej, z sałatką z czerwonej kapusty.