- Schab opłukać. Odrąbać kości kręgosłupa, osączyć, oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszczu z osmażenia, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, posypać kminkiem, wlać 3 – 4 łyżki wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, często polewając sosem i stale po trochu skrapiając wodą.
- Ziemniaki (wielkości małych jabłuszek) cienko obrać, opłukać.
|
|
- Gdy schab jest na pół upieczony, włożyć oprószone solą ziemniaki, kłaść koło schabu i piec razem, często polewając tłuszczem. Miękki schab i upieczone, zrumienione ziemniaki wyjąć.
- Mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku. Naokoło przybrać ziemniakami i zieleniną. Całość polać sosem z cebulą.
- Podawać z kapustą kiszoną, cukrową, czerwoną zasmażaną, z surówką z kapusty kiszonej, z sałatką z czerwonej kapusty.
|