dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Schab po wiedeńsku

         
     
  • 1 kg schabu,
  • 3 dkg smalcu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku,
  • ½ szklanki rosołu,
  • 1 łyżeczka octu,
  • sól
 
  1. Wykrajać polędwicę usuwając kości, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać kminkiem, skropić octem. Pozostawić na godzinę.
  2. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, obrumienić schab ze wszystkich stron i piec przez 1 ½ godziny w piekarniku, podlawszy rosołem.
  3. Mięso podlewać w czasie pieczenia sosem spod pieczeni.
  4. Upieczone mięso pokrajać w plastry i podawać polane sosem, z ziemniakami z wody, z sałatką z surowej kiszonej kapusty.