dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sernik świąteczny

ciasto kruche:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg masła
  • 7 dkg cukru – pudru
  • 2 żółtka
składniki sera:
  • 50 dkg sera tłustego niekwaśnego
  • 12 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 4 żółtka
  • 5 białek (piana)
  • 1 dkg mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg skórki pomarańczowej
  • ¼ laski wanilii

Przyrządzić kruche ciasto: przesiać mąkę, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem, zagnieść ciasto z żółtkami. Z ciastka wywałkować 2 krążki, jednym wyłożyć tortownicę, upiec na jasnozłoty kolor.

 

 
Przyrządzić ser:
  • przetrzeć ser przez sito
  • utrzeć masło, do masła dodawać po jednym żółtku, cukier, ucierać starannie
  • do masy dodać ser i mąkę ziemniaczaną i ucierać 10 minut, na końcu dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i wanilię utartą, mąkę ziemniaczaną odważyć, aby nie wsypać jej zbyt wiele
  • ubić jajka na pianę, wymieszać z serem
 
Na upieczone ciasto wyłożyć ser, rozsmarować, wyrównać, przykryć drugim krążkiem z surowego ciasta, nakłuć i wstawić do dobrze ogrzanego piekarnika. Piec godzinę. Po ostygnięciu polukrować, posypać cukrem – pudrem, cukrem z wanilią, polewą czekoladową.