dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sernik z mieszanką owocową

         

 

     
 
       

 

             
ciasto:
 
  • 20 dkg masła,
  • 17½ dkg cukru,
  • 1 porcja cukru waniliowego,
  • 3 jaja,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 20 dkg mąki tortowej,
  • 5 dkg siekanych słodkich migdałów,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smarowania formy,
 
masa do obłożenia:
 
  • 7½ dkg masła,
  • 10 dkg cukru—pudru,
  • 1 olejek cytrynowy lub 2 smaki cytrynowe,
  • 3 jaja,
  • ½ kg twarogu,
  • 5 dkg siekanych słodkich migdałów,
  • 20 dkg kandyzowanej skórki cytrusowej,
  • 1 torebka budyniu waniliowego,
  • 1 puszka moreli (ok. ½ kg),
  • 1 słoik wiśni (bez zalewy),
  • 30 dkg świeżych lub mrożonych czarnych jagód,
dekoracja ciasta:
  • 1 opakowanie cukru dekoracyjnego,
  • 1 opakowanie siekanych pistacji
     
 
 
Sposób przyrządzania:
  1.  Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem, jajkami oraz ze śmietaną na pulchną masę. Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać.

  2.  Posmarować tłuszczem brytfannę albo głęboką formę do pieczenia, nałożyć na nią ciasto. Piec wstępnie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez około 20 minut.

  3.  Owoce dokładnie osączyć lub rozmrozić.

  4.  Na masę serową utrzeć masło z cukrem—pudrem i olejkiem lub smakiem cytrynowym oraz z jajkami. Kandyzowane skórki cytrusowe bardzo drobno pokroić i dodać wraz z twarogiem, migdałami i budyniem. Tak przygotowany krem serowy rozsmarować na podpieczonym cieście.

  5.  Na wierzchu ułożyć owoce.

  6.  Piec w piekarniku ustawionym na 170°C przez pełne 50 minut. 
   
Zawiera: ok. 175g białka, 385g tłuszczu, 912g węglowodanów = ok. 7.008kcal = 16,592kJ.