dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 smorodinówka

Smorodinówka

nalewka z czarnej porzeczki

składniki:

  • 1 ½ kg dojrzałych czarnych porzeczek
  • ¼ kg cukru
  • 1 ½ l czystej wódki (45%)
  • ¼ l spirytusu (96%)
  1.   Owoce oczyścić, usunąć szypułki, opłukać, osuszyć i włożyć do niewielkiego gąsiorka lub słoja, przesypując cukrem. Zamknąć hermetycznie i pozostawić na miesiąc w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie okna, tak aby na owoce padały promienie słońca.
  2.   Powstały sok odlać, wlać do wyparzonego wrzątkiem naczynia i wstawić do lodówki, a owoce zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie.
  3.   Następnie zlać nalewkę, dodać sok porzeczkowy i spirytus, wymieszać i przelać z powrotem do czystego gąsiorka. Szczelnie zamknąć i pozostawić na 2 miesiące.
  4.   Następnie przecedzić przez bibułę filtracyjną lub przez czterokrotnie złożoną gazę, odstawić do sklarowania i rozlać do butelek.

 

Do spożycia nalewka będzie się nadawała na Boże Narodzenie.

Jest to nalewka, która spożywana z umiarem, ma zapewniać zdrowie i długowieczność.